A screen of climbing plants envelops Nevogilde’s house in Porto by Anarchlab

A screen of climbing plants envelops Nevogilde’s house in Porto by Anarchlab


The climbing plants will gradually cover the screen of iron bars surrounding Nevogilde’s house in Porto, Portugal, which was completed by local studio Anarchlab.

Located in the city’s Largo de Nevogilde neighborhood, the house occupies the space of an old stone house overlooking a former pedestrianized square, which is now a busy traffic intersection.

Nevogilde is a house in Porto from Anarchlab

To cope with this change in status, Anarchlab turned Nevogilde inward, introducing an enclosed façade to the north and creating an all-glazed, U-shaped ground floor to the south overlooking a large garden.

“The starting point was always the simplicity of the solution, the strong connection to the garden and the spacious and generous social areas for relaxing times with family and friends, all illustrated by the presence of an old stone house along a quiet square.” The studio said.

Porto House is wrapped in a network of iron bars
It is wrapped with a screen for climbing plants
“The uncomfortable, noisy and cold windows to the north have been closed and no longer exist, (while) large continuous glass windows have been created on the south-facing ground floor, encompassing the garden in its entire width,” Anarshlab added.

Inside, Nevogilde features a spacious living room on the ground floor connected to a kitchen and dining space, while six bedrooms are located on the two floors above.

An exposed brick wall with fireplace and concrete bench forms the backdrop to the living room and extends into the garden through a full-height window.

The bedrooms on the first floor, which are located on either side of an opening in the center of the house planted with a tree, have been set back slightly to create two outdoor terraces.

These terraces are covered with corrugated iron bars, which overlook the second-floor master bedroom, and will eventually be covered with climbing plants to help conceal the sleeping quarters.

Interior photo of Nevogilde House in Porto
There is a spacious living room on the ground floor

“The master bedroom emerges from the façade as a glass volume floating above a private terrace, protected by a monumental structure of fine vertical lines of corrugated iron, which will serve as the foundation for a vertical garden developing across the south-facing façade,” the studio explained.

She continued: “This structure, supported by exposed concrete columns, raw but delicate, will serve as a solar and privacy filter, mediating the close relationship with the garden below and with sun, rain and wind to the south.”

Wooden and metal staircase from Anarchlab
It is located on the ruins of an old stone house

While the interiors of the ground floor at Nevogilde are rougher and darker, the first floor has been given a minimalist finish of white walls and light wood floors.

Other recently completed residential projects in Porto include a house designed by Tsou Architects organized around an exposed concrete staircase and a “mini-palace” designed by Fala Atelier located at the end of the park.

Photography is by Jose Campos.

You may also like...

Leave a Reply