Bamboo screens and climbing plants are sweeping the 'good vibes' in Vietnam

Bamboo screens and climbing plants are sweeping the 'good vibes' in Vietnam

Exploring Emotions, a multi-functional center in Vietnam

Infinitive Architecture presents The Vibes, a low-rise multi-functional building designed to be a functional hub for food and beverage, meetings, workshops, exhibitions and events in Ho Chi Minh City. Vietnam. The project presents an attempt to include a functional green spot in the city without occupying a large plot of land. It also demonstrates the bioclimatic design approach and use of natural materials, e.g Bamboo, throughout implementation. The venue has been in the limelight since its opening in August 2022, gaining a reputation as a regular place to meet, work, gather and celebrate in the heart of the urban centre.


All images © Infinitive Architecture

Source architecture adopts transitional space planning

Emotions consist of three areas. Zone 1 is the ground floor of the front of the house, food and beverage and the back of the house. Zone 2 includes Level 1 and the back half of Level 2, and is designed for meetings, workshops and co-working spaces. Zone 3 combines a rooftop garden, occupying half the space of Level 2, and the Heritage Gallery on Level 3, designed for cultural, educational, speaking and gathering events. Using transitional space planning, a team Infinitive Architecture optimizes the building through the main and inward facing facade. The journey from the gate to the courtyard garden (before reaching the entrance lobby) is long enough to gradually increase the feeling of being transported into a peaceful oasis. The courtyard is quiet enough to hear birds chirping, cicadas and the beautiful sound of the wind on the bamboo facade curtain. In addition, the three-dimensional overlapping public green spaces make part of the mass disappear into the landscape. Building areas form part of the landscape system.

Bamboo screens, glass and climbing plants embrace the compound
The main facade in the courtyard

All the green spaces are connected to their different levels, horizontally and vertically, in a way that encourages people to explore the upper floors for the stunning green views. A large plant screen wall at the end of the courtyard corridor defines the entrance to the building. The green screen wall of vertical cable climbing plants eliminates the boundaries of indoor and outdoor. Sunlight and open air calm the eight-metre-high open atrium with its large trees, forming a wonderful secondary garden under the shade at zero distance from the courtyard garden.

Bamboo screens, glass and climbing plants embrace the compound
Courtyard garden view of the front block

Transparent concept designed with environmentally friendly materials

The idea of ​​grouping illustrates the transparent concept. Four layers of eight-metre-high bamboo canopies on all glass walls cover the interior spaces. These sun shade screens provide low-opacity views from the interior towards the surroundings while maintaining reasonable privacy for the spaces in between. The second and third floors are key geometric elements of the building's main façade, proportioned to other rectangular surfaces, including climbing plants, grass and water features, and come in a U-shaped folded assembly. The concave portion of the block at the front forms the entrance corridor and provides an attractive view of the yard.

Bamboo screens, glass and climbing plants embrace the compound
Courtyard view of the rear block

The building is housed within an energy-efficient envelope, with a 100% glass curtain wall system hidden behind a bamboo skin. Moreover, the system of cable climbing stations and overhanging plant barrier walls as space dividers in the open halls and corridors makes these storage spaces more convenient and comfortable. Movement and sound effects derived from the oscillation of the bamboo screen, give the spaces a peaceful mood. It also leads to lively feelings, especially from within, while looking through the sunscreen while in motion.

Bamboo screens, glass and climbing plants embrace the compound
The cache lane at The Vibes

The Vibes generate an environmentally friendly atmosphere through the use of materials. Bamboo, plant screen walls and sterile bricks are elements of the green material composition. As a solution to improving the microclimate, Infinitive Architecture designs exterior ground surfaces to reduce the absorption and radiation of the sun's energy into outdoor spaces. The courtyard and roof garden decks have lawn, a water feature, and crushed stone clusters topped with geocells, with fine concrete or stone walkways where needed. The use of materials and the large density of green spaces give the building a comfortable outdoor and semi-outdoor temperature on a regular basis. The Onduline roofing system for both the roof and exterior walls of the Heritage Gallery in District 3 showcases the use of environmentally friendly and recycled materials for the envelope.

    (tags for translation) Architecture in Vietnam 

You may also like...

Leave a Reply